Episode 29: Drikkepenge og afskedsceremonier

Hvem har brug for overenskomster i servicebranchen, når vi har Brokketinget til at finde ud af hvordan drikkepenge skal håndteres? Og hvordan slipper du uden om pinlige situationer, når du skal sige farvel til en kollega, du ikke kan lide?

Nærigmanden Diego har netop været på ferie i Portugal. Ferien bød på mange problemer med at finde ud, hvor lidt penge man kan slippe afsted med at betale personalet og samtidig få god service. Den klassiske diskussion om drikkepenge bør være en del af servicepersonalets løn blusser op. Som forventet bliver problemet ikke løst af Brokketingets værter. Men vi får til gengæld tips til, hvordan man kan snyde sig til at komme først i køen på en bar. Og hvordan du nemt og elegant kan fornærme en tjener, du har været utilfreds med. Der er faktisk så mange godbidder, at du burde lægge mindst en hundredelap til ‘Tinget, når du har hørt episoden færdig.

Karsten vil gerne takke af fra de mange akavede taler, der bliver holdt af ledelsen når folk skifter arbejde. Vi hører også om, hvordan et kæresteforhold bør afsluttes skriftligt inden man formelt tager afsked. Diego argumenterer for, at parforholdets afslutning bør håndteres som en begravelse.

Lovforslag til afstemning

L48: Drikkepenge

fremsat af Diego

Betaling ved dårlig service

§1. Det sender et klart signal at give ekstremt få drikkepenge, når servicen der gives er for ringe. Det kan f.eks være 1 kr der gives i drikkepenge.

Afgivelse af drikkepenge

§2. Det er i orden kun at give drikkepenge til f.eks en tjener, når du er sikker på, at du skal tilbage til restauranten igen.

Skal forslaget vedtages?
  • 50%
  • 50%

L49: Afskedsceremonier

fremsat af Karsten

Definition af begrebet farvel

§1. Ved et farvel forstås en egentlig afsked med et andet menneske, d.v.s. situationer, hvor man ikke forventer at skulle se en anden person igen. Det gør sig gældende ved afslutning af kæresteforhold, begravelser og fratrædelser og lign. Håndtering af afskeder håndterer som beskrevet i §2 – §4.

Korrekt afsked

§2. Ved fratrædelse af en stilling, skal alle kolleger, der ønsker at sige farvel stille sig op i en kø, så de er klar til at trykke den fratrædende kollega i hånden og herefter sige farvel. Den håndtrykkende kollega skal herefter straks igen indfinde sig på sin arbejdsplads.

§3. Ved afslutning af et kæresteforhold bør farvellet handle om netop det. Det præciseres, at det påhviler den part, der afslutter forholdet skriftligt at bekendtgøre den forladte part, at forholdet er slut inden den egentlige afskedsceremoni. Farvellet håndteres ved, at den afsluttende part trykker den forladte i hånden og forlader det mødested, hvor farvellet finder sted.

§4. Ved begravelser håndteres farvellet som beskrevet og planlagt af den præst eller anden myndig, der forestår bisættelsen eller anden planlagt afskedsceremoni.

Afstemning

Skal forslaget vedtages?
  • 50%
  • 50%